25 January 2015

Solo travel - a risk or an opportunity? // Yksin matkustaminen - uhka vai mahdollisuus?

Olen matkustanut yksin siitä asti, kun oli 16-vuotias tytöntyllerö, joten vastaukseni on tietysti: mahdollisuus!

I have travelled solo since I was a 16 years old teen, so my answer is naturally: an opportunity!


Ekan kerran matkustin omin nokin Ranskaan Bourgognen viinialueelle Dijoniin kielikursssille. Se ei ollut mikään teinien ryhmämatka, vaan yliopisto-opiskelijoille tarkoitettu omatoimimatka, vaikken vielä mikään yliopisto-opiskelija ollutkaan.

Hyvä lukija, tämä tapahtui sitten kauan, kauan ennen kuin oltiin kuultukaan netistä, matkapuhelimista, Skypestä tai verkkopankeista.

Sittemmin, kun minustakin tuli äiti, ihmettelin kyllä miten vanhempani uskalsivat päästää minut tälle reissulle yksin, vaikka olinkin toki matkustellut heidän kanssaan.

Reissu sujui kumminkin hyvin, tietysti se perinteinen puhelu piti soittaa: lähettäkää lisää rahaa. Soittamaan piti mennä postitoimistoon ja se rahan lähettäminenkin oli aika mutkikasta. Eräältä suomalaiselta opiskelijalta loppuivat rahat heti alussa ja hän eli kuukauden tomaateilla ja patongilla. Matkan lopuksi päätimme erään toisen suomalaisen tytön  kanssa mennä Pariisiin muutamaksi päiväksi, josta vanhempani eivät tietenkään tienneet mitään.


The first time I travelled solo was to Dijon in Burgundy, France. It was a language course ment to university students, not a group tour for teenagers. Dear reader, this happened a long, long time before the Internet, Skype, e-banking and mobile phones.

Later when I was lucky enough to become a mother I wondered how my parents let me go on my own. The trip went fine, of course I had to make the traditional phone call to my dad: please, send more money. I had to go to the post office to make the phone call and sending the money was not so easy either. In the end I decided to go to Paris with an other Finnish girl, naturally my parents knew nothing about this before I went home.


Siitä alkoi yksin matkustamisen urani ja olenkin matkannut yksin Eurooppaa ristiin rastiin, mutta myös lukemattomia kertoja Aasiassa. Siksi minusta onkin vähän käsittämätöntä, kun joku sanoo, ettei matkusta lomalla mihinkään, koska ei ole matkakaveria. Mieheni ei ole kovin innokas matkaaja, joten suuri osa ihanista matkoistani olisi jäänyt tekemättä, jos en olisi lähtenyt yksin. Aikaisemmin nyt jo aikuinen poikamme oli kyllä innokas matkakaverini.

Toki olen matkustanut myös ystävien kanssa, mutta siinä on aina kovasti sovittamista aikataulujen, budjettien yms. kanssa. Nykyinen matkustustyylini on vähän sellainen, että kukaan ystävistäni ei ole priorisoinut rahankäyttöään samalla tavalla.


This was the start for my solo travel career and I have travelled all over Europe and many times in Asia on my own since. This is why I wonder when somebody says that she'll go nowhere for the holidays, because she doesn't have a travel companion. My hubby is not a keen traveller, so I'd have missed many wonderful trips, if I didn't travel solo. Earlier our now grown up son often travelled with me.

Of course I have travelled with friends as well, but it requires so much planning and adjusting the dates and budgets, the older one gets the trickier it gets.


Miksi minusta on kiva matkustaa (myös) yksin:
 • ei tarvitse neuvotella syömisistä, menemisistä tai mistään muustakaan. Jos haluan maata kaksi päivää perätysten altaalla reporankana lukemassa, niin kenelläkään ei ole nokan koputtamista.
 • on kerrankin aikaa tehdä juuri sitä, mitä haluaa, on se sitten taidenäyttelyissä tai shoppailemassa käymistä, lukemista tai mitä vaan.
 • yksin matkustaen huomaa asioita ja detaljeja ihan eri tavalla, kun ei tarvitse kiinnittää huomiotaan matkakumppaniin
 • joskus jopa kuulee mielenkiintoisia tarinoita altaalla tai vaikka ravintoloissa. Ihmiset ovat kovin hölösuisia ulkomailla ja esim. vaikkapa ranskalaiset eivät aina tajua, että joku muukin voi ymmärtää heidän juttuaan siitä, kuinka Marie petti miestään miehen parhaan kaverin kanssa.
 • samanlainen pikkupaheeni on vain katsella ihmisiä aurinkolasieni takaa, heidän olemustaan, tapojaan ja tyyliään
 • illallisesta ei tarvitse aina tehdä niin isoa numeroa, vaan voi tilata room serviceä, jos siltä tuntuu, syödä pyjama päällä ja vaikka katsoa leffaa
 • toisaalta voi mennä vaikka ökykalliiseen ravintolaan ilman , että tarvitsee miettiä onko toisella oikeasti varaa siihen
 • matkan jälkeen on taas tosi kiva palata kotiin perheen luo; absence makes the heart grow fonder
Why I (also) like to travel solo:
 • no need to negociate about what to do, where to go for dinner
 • for once you have all the time to do just whatever you want whether it's lounging by the pool, going to may art exhibitions or whatever.
 • I notice much more  things and details, when I don't have to pay attention to anyone
 • sometimes I have heard hilarious and interesting stories by the pool or in restaurants. People sometimes speak very freely while abroad.
 • I also like to watch people, their style and manners
 • no need to go out for dinner, if I don't feel like it. Room service is sometimes great, I can eat in my pajamas and watch a film.
 • on the other hand I can choose any restaurant I feel like
 • after the trip it's always nice to come back home,  absence makes the heart grow fonder

Mitä kannattaa huomioida:
 • ota paras mahdollinen hotelli, johon sinulla on varaa, turvallisuus- ja mukavuusnäkökulma
 • jos saavut perille illalla tai kohde on sinulle kovin outo, tai ihan muuten vaan, kannattaa tilata kuljetus hotellista. Se maksaa hieman, mutta stressin määrä vähenee vastaavasti.
 • pidä järki päässä, ihan niin kuin kotonakin, ja ehkä vähän enemmänkin
 • jotkut kohteet ovat vaan sopivampi yksinmatkustaville naisille kuin toiset, esim. en lähtisi yksin reppureissamaan Intiaan (no, en reppureissaa muutenkaan), mutta esim. Bangkok, Japani, Soul ja Singapore ovat hyvin turvallisia kohteita.
Some tips:
 • book the best possible hotel you can afford, it's a safety and comfort matter
 • if you arrive in the evening or the destination is very unknown to you, book the hotel car. It costs a little, but at the same time your stress levels go down.
 • keep you wits with you as you would do at home, or even a little bit more
 • some destinations just are more suitable for solo women than others: I'd not go backpacking in India (well, I don't backpack anywhere), but e.g. Bangkok, Singapore and Japan are great and safe destinations.

Ethän jätä yhtään matkaa tekemättä seuran puutteen vuoksi! :) Itse lähden ihan kohta Vietnamiin, itsekseni tällä kertaa taas.

Please, don't skip any trip if you don't have a travel companion! I'm leaving solo for Vietnam shortly.

10 comments:

 1. Minäkin tykkään matkustaa yksin. Tein elämäni ensimmäisen kaukomatkan yksin, New Yorkiin, ja se on edelleen yksi kivoimmista reissuistani. On toki myös kohteita jonne en haluaisi yksin mennä, ja kohteita joissa on mahtavaa jakaa kokemansa asiat jonkun toisen kanssa. Minua aina kiinnostaa mitkä paikat muut yksin matkustavat kokevat turvallisiksi, koska mitään turhia riskejä en tykkää ottaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Noora! Minusta kaupunkilomat ovat kivoimpia solomatkakohteita, NYC on varmaan hyvä kohde. Jos mietin uutta kohdetta, tsekkaan yleensä Brittien ja US:n ulkoministeriöiden matkustustiedotteet, niistäkin saa hyvää tietoa turvallisuusasioista.

   Delete
  2. UM:n matkustustiedotteet on kyllä hyödyllisiä! Opin niitä joskus aikoinaan lukemaan töiden puolesta ja nykyään tarkistan ne aina kun suunnittelen reissua uuteen kohteeseen.

   Delete
  3. Samaa mieltä! Jotkut maat reagoivat oman kokemukseni mukaan ehkä vähän nopeammin poikkeustilanteisiin, siksi tsekkaan nekin.

   Delete
 2. Mä en ole ikinä matkustanut yksin, ellei oteta mukaan yhtä yksin suoritettua lentomatkaa, jolloin menin tyttökaverin luo kylään Budapestiin. Ihannoin ajatusta mennä yksin matkalle, mutta olen kyllä ihan liian arka sellaiseen. Mulle tulis paniikki ajatuksesta että jos tulee huono olo tai jotain...eikä ole ketään lähellä. Jos alkaa pelottaa eikä ole ketään tuttua lähellä.

  Mutta ihan mahtava että menet tuolleen, mäkin tahtoisin...ehkä joskus uskaltaisin. Ja vielä Vietnamiin, huikeaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä tässäkin pätee se vanha sanonta, ainakin omalta kohdaltani, että minkä nuorena oppii... Kyllä sunkin pitää joskus kokeilla, käy vaikka Köpiksessä tai jossain muualla lähellä! Kivaa se on, usko vaan!

   Delete
 3. Hyviä ajatuksia! Olen matkustanut yksin, kavereiden kanssa ja toisinaan saan myös perheeni mukaan. Miehelläni ja minulla on aika eriävät mielipiteet matkakohteista - toki niitä yhteisiäkin löytyy esim. Thaimaa - joten niihin kohteisiin minne hän ei halua lähteä, menen yksin. Kavereiden kanssa on juuri kuten kirjoitit; he eivät välttämättä halua panostaa tai uskalla lähteä esim. Etelä-Amerikkaan. Yksin matkustamisessa on myös se hyvä puoli, että helpommin tulee juteltua paikallisten tai muiden matkailijoiden kanssa. Jos on kaverin kanssa liikkeellä, harvemmin tulee aloitettua keskustelua vieraiden kanssa. Hyvää Vietnamin matkaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, kaima! Itse en oikeastaan edes kaipaa seuraa, kun olen yksin liikkeellä, eli en juuri aloita keskusteluja, mutta jos joku aloittaa, niin voin joskus vaihtaa muutaman sanan. En ole mikään yksinäinen susi, mutta olen aina viihtynyt itseksenikin ja nautin yksinolosta. Kiitos matkatoivotuksista, odotan mielenkiinnolla tätäkin reissua!

   Delete
 4. Sinkkuna matkustelun yksin ja nykyisin yhdistän vapaan viikonlopun syksyisin Pariisin työmatkoihin.

  Silti, mieluimmin matkustan mieheni kanssa mieluiten, hänen kanssaan haluan jakaa matkaelämykset. Meillä on paljon yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja kumpikin matkusta mielellään. Kertaakaan ei ole tullut kinaa kohteesta tai erimielisyyttä matkalla.

  ReplyDelete
 5. Kaikilla on omanlaisensa yksityisyyden tarve. Minusta on kiva matkustaa yhdessäkin, mutta en kyllä haluaisi luopua solomatkoistani.

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi!

Thank you for commenting!

Note: only a member of this blog may post a comment.