6 November 2014

Cooked watermelon - a vegetarian travels - Keitettyä vesimelonia - vegenä maailmalla

(The text in English is in the end this time.)
 
Oletko koskaan maistanut keitettyä vesimelonia tai keitettyä lehtisalaattia?

Olen ollut teini-iästä asti lacto-vegetaristi. Toisin kuin joskus luullaan mekin tykkäämme hyvästä ruuasta ja juomasta! Voit varmaan kuvitella, että ruokailu ei aina ole ihan helppoa, etenkään kun mennään kauemmaksi kotinurkista?

Erikoisia ruokakokemuksiaHyvää näin, keitettynä ei niinkään...
Good, but not cooked...

Kaameimmat kokemukseni ovat ensimmäiseltä Aasian matkaltani Kiinasta sekä DDR:stä. Kerran sain Kantonissa keitettyä vesimelonia (kyllä vaan!) ja toisen kerran keitettyä lehtisalaattia (jep!). He varmaan tiesivät, että ulkomaalaisten ruoka pitää keittää, joten olepa hyvä! Molemmat olivat epämääräistä harmaata mössöä. Syömättä jäi, vaikka olisi pitänyt olla kohtelias. Samalla reissulla olimme myös Hong Kongissa, josta sai jo silloin joten kuten kasvisruokaakin.

Aasian maista Japani ja Korea ovat haasteellisimmat. Siellä ei vaan ymmärretä mitä se sellainen kasvissyönti oikein on. Yleensä syönkin pääasiassa hotellissa ja sielläkin saa tyytyä pastaan. Kerran tilasin Tokiossa kaupungilla italialaisessa ravintolassa pestopastaa. Eikös siihenkin oltu lisätty kinkkua!

Usein matkoilla tuntuukin, että olen Italiassa, sillä pasta ja pizza ovat tyypilliset "kasvisruuat". Aika ankeaa, vai mitä?pasta vegetarian
Italiaista Thaimaassa...
Italian food in Thailand...

Thaimaassahan on ihanaa ruokaa, mutta sitä saa kasvisversiona vain, kun jaksaa selittää. Kala- ja osterikastikettahan tahdotaan laittaa vähän kaikkeen. Monessa muussakin maassa kuvitellaan muuten, että munat ovat ok. Entisen työkaverini isä on thaimaalainen ja hän kirjoitti minulle hienon lunttilapun, jota voin näyttää ravintoloissa. Siinä listataan kaikki se, mitä en syö thaiksi. Myös ankanmunat erikseen! Kiitos vieläkin hänelle!thai food
Thaimaalaista
Thai food

Itä-Euroopan maat ovat myös haasteellisia, he taitavat olla enemmän lihansyöjiä. Kerran olimme Joulun Prahassa ja hotellin Michelin-tähditetty ravintola ei voinut tehdä minulle jouluisia kasvisruokia, vaan jouduin syömään kreikkalaista salaattia ja , arvasitko jo, pastaa...

Kasvisyöjän paratiisit


Ihan parhaita kohteita tässä suhteessa ovat minusta olleet Lontoo, Singapore ja tietysti Italia.

Lontoossa saa melkein aina kasvisruokaa, jopa Michelin-tähditetyistä ravintoloista, joihin on yleensä muualla aika turha mennä. Kun Gordon Ramseyllä oli Claridgesissa ravintola, siellä oli todella makoisa oma menu kasvissyöjille ja paikka oli muutenkin todella kiva.

Singaporen monikulttuurisuus takaa loistavan ruokatarjonnan; eurooppalaista, intialaista, indonesialaista, malesialaista, kiinalaista... Kuten olen maininnutkin suosikkini on Raffles-hotellin Tiffin roomin intialainen ruoka ja Shangri-La Valley Wingin room service, jossa on todella paljon valinnan varaa. Kun olen yksin reissussa, minusta on ihan ok syödä välillä room serviceäkin pyjama päällä.

Hedelmät ovat aina herkkua.
Fruit is always good.

Lennoilla


Kirjoitinkin jo erikoisimmasta erikoisateriasta, jonka olen saanut. Erikoisaterioita on tosiaan voinut tilata jo pitkään, mutta joskus -80 ja -90-luvuilla sitä ei kumminkaan usein sitten ollut kyydissä, kun oltiin koneessa. Vielä muutama vuosi sitten erään eurooppalaisen lentoyhtiön lennolla väitettiin kiven kovaan, etten ollut tilannut erikoisateriaa, vaikka tiesin sen tilanneeni (olin vielä tuplatsekannut sen ao. lentoyhtiön tietäen...).

Harvoin olen saanut sellaista ateriaa edes kaukolentojen business-luokassa, että voisin sanoa erityisesti nauttineeni siitä. Finnairilla on yleensä Helsingistä lähdettäessä melko hyvät busineksen ateriat, mutta paluumatkalla voi olla toisin. Tykkään kovasti etnisestä ruuasta ja mm. falafeleja tarjottiin aikoinaan maukkailla lisukkeilla. Se olikin yksi kaikkien aikojen suosikkilentoaterioistani. Fine diningia vegejen on turha odotella.

New Yorkista palatessa sain kerran lautasellisen kikherneitä toisena ateriana, hmmm... Aasiasta palatessa ateriat ovat usein edellä mainitusta syystä aika vaatimattomia. Tällöin Finnairin ihanat lentoemännät kantavat minulle Fasun sinisiä konvehteja ja sampanjaa, lähteehän se nälkä niinkin! :)


salaatti lettuce
Salaatti on hyvää, mutta ei sekään keitettynä.
Lettuce is good, but maybe not cooked.
 
Have you tasted cooked watermelon or lettuce?
 
I've been a lacto-vegetarian since I was a teenager. We love good food and drink as well!

Special food experiences


My worst experiences are from my first trip to Asia, to China, and from DDR as well. In Canton (Guangzou) they served me cooked watermelon and cooked lettuce. Both were sick looking grey stuff...

Japan and South Korea are challenging countries in Asia. They just don't get vegetarianism. In those countries I eat usually in the hotel, which means usually pasta. Once I ordered pesto pasta in Tokyo and they had put ham in it as well!

Often I could as well be in Italy, because pasta and pizza are the typical "vegetarian" foods.

I Thailand they have great food, but not for veggies unless you can explain what you want. They tend to add fish and oyster sauces in everything. In many countries people think that eggs are ok. They are not.

People in Eastern European countries are meat eaters. Once we spent the Christmas in Prague and the Michelin starred restaurant of the 5* hotel could not make me proper Xmas food. So I had a Greek salad and, you guessed it, pasta.

Veggies' paradises


The best destinations are Singapore, London and Italy. In these countries it's not a problem. In London even Michelin starred restaurants tend to have a vegetarian menu (like Gordon Ramsey's had when still at Claridge's).

Singapore's multicultural food is a pleasure: Western, Chinese, Indonesian, Malaysian, Indian, you name it. The Raffles' Indian food and Shangri La Valley wing's room service are my favourites. I don't mind eating room service in my pyjamas from time to time when travelling solo.

Airplane food


I already told you about the most special special meal I have gotten in the air. Plane food is very rarely something to write home about. Sometimes it's inedible, even in business class. Finnair used to have falafels. Hardly fine dining but at least you didn't have to starve. Finnair's crew is really nice when they notice you don't like the food. Champagne and chocolates are amply offered!

No comments:

Post a Comment

Kiitos kommentistasi!

Thank you for commenting!

Note: only a member of this blog may post a comment.