11 November 2014

10 tips for your safety onbord / 10 elintärkeää lentovinkkiä

Lentäminen on turvallisin matkustustapa, senhän me kaikki tiedämme. On kuitenkin hyvä osata varautua siihen todella epätodennäköiseen sattumaan, että jokin menee pieleen.

Jos pelkäät lentämistä, älä missään tapauksessa lopeta lukemista! Tässä asiassa tieto lisää varmuutta ja saattaa jopa olla elintärkeää.

Tässä vinkkejäni, jotka olen oppinut vuosien varrella, kun olen lentänyt noin 500 lentoa.

We all know flying is the safest way to travel. However, it's good to take some safety matters into consideration when you fly.

If you are scared of flying, please, don't stop reading!

These are my safety tips which I have collected while having taken about 500 flights.


1.Paikan valinta / Choosing the seat

Kummasta luulet pääseväsi nopeammin ulos ikkuna- vai käytäväpaikalta, jos aikaa on sekunteja? Exit-paikka lienee suhteellisesti ottaen turvallinen jo nimestäänkin päätellen.

What do you think, would it be faster to exit from the plane if you sit in an aisle or window seat? An exit seat might be one of the safest.

2.Älä nuku nousun ja laskeutumisen aikana / Don't sleep during take-off and landing

Hirvittää katsoa, kun ihmiset nukkuvat sikeästi kuorsaten nousun ja laskun aikana. Heräämiseen ja tolkkuihinsa tulemiseen menee aikansa ja pahimman tapahtuessa sekunnit voivat olla elintärkeitä.

I think it's scary to see when people sleep snoring during take off and landing. It always takes time to gather your wits and those seconds might be vital.

3.Kengät / The shoes

Sama juttu kenkien kanssa, ne pidetään jalassa nousun ja laskun aikana. Jos tulee kiire ulos, ei välttämättä ole aikaa sitoa nauhoja. Ethän muuten käytä korkokenkiä lennoilla?

It's the same with the shoes, wear them during take off and landing.  You might not have the time to lace them. And I'm sure you don't wear high heels on the plane?

Hyvä, pidä kengät jalassa nousun ja laskun aikana!
Good, wear the shoes during take off and landing!
Photo Finnair

4. Älä ota unilääkkeitä / Don't take sleeping pills

Mieti miten onnistuisi pakkolasku kesken lennon, pelastusliivin pukeminen ja koneesta ulostulo liukumäessä, jos olet ihan tokkurassa.

Don't take any sleeping pills. If there's such an emergency during the flight that an emergency landing is needed, you might be in trouble.

5.Laske rivit / Count the rows

Vanha oppi on laskea tuolirivit omalta paikalta exitille. Sekä edessä olevalle että takana olevalle. Katso muina naisina onko matkalla esteitä esim. henkilöitä, joiden huono liikkuminen voi vaarantaa ulospääsysi.

An old wisdom says count the rows to the nearest exits, in front of you and in the back. Check also (discreetly) if anyone seems to have mobility issues and can hinder your exit.

6.Kuuntele turvabriiffi / Listen to the safety briefing

Kuuntelen aina turvabriiffin, vaikka konetyyppi olisi kuinka tuttu. Kertaus on aina paikallaan ja se on kohteliasta henkilökuntaakin kohtaan. Katso turvaesitettä ja etenkin sitä, miten pakkolaskuasento otetaan. Huomaa, että joissain koneissa (kuten British Airwaysin business/club world jumboissa) osa penkeistä on "väärin päin", jolloin tuo asentokin on hieman poikkeuksellinen.

I always listen to the safety briefing even if I know the plane type well. Check the safety brochure and especially how to take the brace position.

7.Tarkista mihin suuntaan vyö aukeaa / Check the seat belt

Kyllähän vauvakin tietää miten turvavyö aukeaa, eikö niin? Paniikissa ei ehkä välttämättä olekaan niin. Tein viimeksi Köpiksestä tullessani itselleni testin: katsoin kattoon koskematta vyötä ja mietin kumpaan suuntaan vyö aukeaakaan (tämähän voi vaihdella eri konetyypeissä). Väärin meni!

Even a baby knows how the seat belt opens, right? Maybe not so in an emergency. During my last flight I made a test. I looked at the ceiling and figured out (without touching the lock) which way the belt opens (it varies). I got it wrong!

8.Onko pelastusliivi paikoillaan? / Is the life jacket there?

Pelastusliivi on yleensä istuimen alla. Kädellä voi kokeilla onko se paikoillaan, mutta älä ota sitä pois paikaltaan!

The life jacket is usually under the seat. You can touch it to check it's there, but don't remove it!

9.Älä liiku, kun fasten seatbelts-valo on päällä /The fasten seatbelts sign is on, sit down

Tämän pitäisi olla jokaiselle itsestään selvää, mutta ei vaan tunnu olevan. Jotkut ovat jopa menettäneet henkensä, kun ovat olleet käytävällä ja on tullut iso turbulenssi.

Tämä koskee tietysti myös sitä, kun ollaan jo laskeuduttu, mutta ei olla vielä portilla.

This should be evident, but it isn't. Some people have lost their lives when a massive turbulence has hit the plane. Of course the same applies when the plane approaches the gate, sit down, please!

10.Järkevät vaatteet / Sensible clothing

Taas kuvitellaan ikäviä. Kone on tehnyt pakkolaskun ja sinun pitää mennä liukumäkeä alas. Harmi, että tuli päälle sortsit tai mini. Voi tulla hieman liukumäki-ihottumaa...

If you must take the slide down and you are wearing shorts or a mini, you might get serious slide rash...


Kivoja lentoja!/ Happy flights!


2 comments:

 1. Minä en jotenkin näistä jaksa stressata. Jos en ottaisi unilääkkeitä ja muutenkin tekisi valintoja yölennoilla (esim nukkumista laskun aikana, kenkien poistamista heti kuin mahdollista) nukkumismukavuuden eikä turvallisuuden takia, kärsisin joka ikinen kerta Atlantin ylitse lentäessäni. Otan siis mieluummin riskin, että mahdollisessa (mutta hyvin epätodennäköisessä) onnettomuudessa olen todennäköisemmin mennyttä kalua, kuin tuhoan useamman työpäivän vuodessa huonosti nukuttujen öiden takia. :)

  Lähimmän exit-paikan kuitenkin tarkistan aina. Tosin yleensä se on tiedossa jo valmiiksi, koska yritän usein paikkaa koneesta varatessa päästä exit-paikalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään näistä stressaa. :) Ne ovat samalla tavalla selkäytimessä kuin se, että katson, ettei autoja tule, kun lähden tien yli. Ei sen kummempaa. Lennän lähinnä itään eli lennot ovat niin pitkiä, että hyvät unet ehtii nukkua busineksen mukavissa pedeissä ilman lääkitystäkin.

   Delete

Kiitos kommentistasi!

Thank you for commenting!

Note: only a member of this blog may post a comment.