23 October 2014

Planning trips Part 2: TripAdvisor - Matkojen suunnittelu Osa 2

TripAdvisor - to trust or not to trust?


Jos varaat usein hotelleja, varmaan tunnetkin TripAdvisorin. Joskus kumminkin kuulen, että ihmiset eivät tunne tai käytä sitä tai edes muita vastaavia. He siis varaavat hotellin selvittämättä ollenkaan millainen se on!?

Voiko tällaiseen massiiviseen saittiin sitten luottaa vai ei? Voi ja ei, lukijan pitää kuitenkin aina itse pystyä arvioimaan arvioijan motiivit ja kokemus. Suurin osa arvioista on minusta ihan asiallisia. Eniten epäluuloa kannattaa tuntea ensimmäistä kertaa kirjoittaviin ja arvioihin, jotka poikkeavat selvästi arvioitavan kohteen yleislinjasta. Jos arvio herättää minussa erityistä ihmetystä, kurkkaan millaisista hotelleista kirjoittaja on aikaisemmin kirjoittanut ja mihin tyyliin.

TripsAdvisorissa on paljon erilaisia toimintoja, itse käytän eniten juuri hotelliarvosteluja, mutta joskus myös foorumeita ja ravintola-arvostelujakin.

Olen kirjoittanut TripAdvisoriin hotelliarvioita aika pitkään (huom. ihan eri nimimerkillä kuin täällä blogissa!) ja niitä on katsottu yli 50000 kertaa. Saankin usein mm. tilastoja siitä, minkämaalaiset lukevat juuri minun arvostelujani ja mitä niistä on luettu eniten. Joskus lueskelen kiinnostavien hotellien arvosteluja ihan vain huvikseni.


Chania Crete Hania Kreikka
Chania Crete

I'm sure you know TripAdvisor if you book hotels often. Sometimes, however, I hear that people book their hotel without finding out first how it really is!?

Can you trust this large site or not? I'd say basically yes, but of course you have to use your own judgement. In addition to the hotel reviews I use the destination forums and the restaurant reviews as well.

I've been a TripAdvisor hotel reviewer for years (but under a different handle than this blog!). My reviews have been read over 50000 times.

Hotellit/ Hotels


Ennen kuin varaan uuden hotellin, luen tietysti TripAdvisorin hotelliarvostelut, mutta "omilla realistin silmälaseillani" eli kiinnitän huomiota asioihin, jotka ovat minulle tärkeitä. Jos arvostelu alkaa "tämä on paras hotelli, jossa olen koskaan asunut" (lue: en yleensä asu 5* hotelleissa eli en ehkä osaa niitä arvostellakaan) tai "olimme häämatkalla" (lue: olen niin onnesta sekaisin, että voisin asua vaikka homeisessa kellarissa), lopetan arvostelun lukemisen siihen.
 
Yleiskuvan saa kumminkin nopeasti. Erityisesti ne yhden pisteen arvostelut kannattaa lukea. Suurin osa niistä on (minusta) turhaa natinaa ("wlan oli maksullinen, siksi annan tälle huippuhotellille yhden pisteen"), mutta joskus niistä tulee esille selvä kuvio esim. vaikka se, että asiakkaiden palautteesta ei piitata ja niihin vastataan jopa agressiivisesti.


Park Hyatt Tokio Tokyo
Park Hyatt Tokyo

Before I book a new hotel I read the TripAdvisor reviews but with my own "realistic spectacles" on. If the review starts "this is the best hotel I've ever stayed at" (read: I never stay at 5* hotels and thus I'm not very competent at reviewing them) or "it was our honeymoon" (read: I'm so happy I could live under the bridge), I stop reading.

You'll get the general idea quickly, read the one point reviews as well. Mostly they are pointless whining ("the wi-fi cost 10 dollars, so I give this world class top hotel one point"), but sometimes you see that something really is wrong with the hotel, e.g. they completely dismiss customer feedback or even answer aggressively.

 

Foorumit /Forums


Luen foorumeita, kun tiedossa on matka uuteen kohteeseen, esimerkiksi nyt luen Ho Chi Minh Citystä (Saigonista).

Poikkeavissa tilanteissa ne ovat olleet ihan korvaamattomia esimerkiksi, kun Bangkokissa oli ne isot tulvat pari vuotta sitten tai viime keväänä, kun tilanne oli siellä hyvin sekava. Kun Singaporessa oli se savuongelma toissa kesänä, tutkin foorumia tarkkaan ennen lopullista päätöstäni. Paikalliset foorumin jäsenet olivat usein tiedotusvälineiden edellä nopeudessa ja detaljeissakin.

Foorumeilla kannattaa myös kysyä eikä vain lukea, vastauksia tulee hämmästyttävän nopeasti! Upeaa porukkaa!

Foorumeiden yhteydessä on myös hyödyllisiä pysyviä nostoja (oikealla ylhäällä), joista voit lukea vaikkapa paikkakunnalla liikkumisesta, nähtävyyksistä tai turvallisuudesta.

Wien Vienna Schönbrunn
Wien Vienna Schönbrunn

The forums are really helpful when I'm planning a trip to a new destination like to Ho Chi Minh City (Saigon) at the moment. They are irreplacable when something unusual happens like when there was massive flooding in Bangkok a few years back. You get really quick answers to your questions on the forums!

Ravintolat/ RestaurantsRavintola-arvostelut eivät ole minusta niinkään hyödyllisiä, siellä ovat iloisessa sekamelskassa Michelin-tähditetyt ja hampurilaispaikat, mutta saahan siitä jonkun kuvan mitä ravintoloita kaupungissa on tarjolla. Arvostelut ovat usein myös sisällöltään niukempia kuin hotellipuolella.

I don't find the restaurant reviews quite as helpful as they tend to be shorter and Michelin starred and hamburger restaurants are happily tangled.

Sunset Auringonlasku Kypros Cyprus
Sunset in Cyprus

Muuta/ Other


Voit myös lukea arvioita nähtävyyksistä tai hakea lentoja ja hotelleja.

Minusta TripAdvisor on ihan korvaamaton matkojen suunnittelun apuväline, etenkin hotellien osalta. Toki muitakin samantapaisia saitteja lienee, mutta tämä taitaa olla ehdottomasti isoin. Ja arvostelujen määrällä on tietysti merkitystä niiden keskimääräisen luotettavuuden arvioinnissa.

Käytätkö sinä TripAdvisoria ja kirjoitatko sinne myös itse arvioita?


Attractions are also reviewed or or can search for hotels and flights.

All in all, TripAdvisor is an important tool I use a lot. Do you use it and are you a reviewer as well?


4 comments:

 1. Luen ja kirjoitan tripadvisorissa aika paljon. Olen alkanut katsoa tarkkaan myös arvioijan kansallisuuden: stereotypiani on että britit antaa ** jos ei ole teenkeittomahdollisuuksia, jenkeille on tärkeä suuri kylpyhuone ja saksalaisille monipuolinen aamiainen.

  ReplyDelete
 2. Etenkin tuo teenkeittojuttu naurattaa aina! Saahan sitä vaikka huonepalvelusta tai mistä vaan. Olen itsekin teenjuoja, mutta en ole koskaan kokenut siitä puutetta.

  ReplyDelete
 3. Luen ja kirjoitan, myös Suomen kohteista. Ravintoloista saa yleiskäsitystä, huonot saavat systemaattisen huonoja yleensä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että kirjoitat myös kotimaan kohteista. Itse unohdan yleensä, vaikka omasta kotikaupungistakin voisi hyvin arvostella vaikka mitä.

   Delete

Kiitos kommentistasi!

Thank you for commenting!

Note: only a member of this blog may post a comment.