30 October 2014

Losing Face in Asia - Kasvojen menettäminen Aasiassa

Oletko kuullut kasvojen menettämisestä? Varmaan, mutta Aasiassa se on vielä paljon vakavampi juttu kuin länsimaissa.

Voit menettää kasvosi, jos sinua moititaan esimerkiksi työssä epäonnistumisesta (ja etenkin, jos se tapahtuu muiden kuullen), joku alkaa käyttäytyä agressiivisesti ja riitaisasti sinua kohtaan tai joku pyytää jotain sellaista, jotain sellaista, mitä et voi antaa tai tehdä ja joudut sanomaan sen.

Myös se joka käyttäytyy edellä mainitusti menettää kasvonsa.

Tämän vuoksi länsimaalainen suoruus ei sovi Aasiassa, vaan tulee käyttäytyä hyvin hillitysti ja sovittelevasti. Hymyjä ei kannata säästellä. Joskus pitää tyytyä siihen toiseksi parhaaseen ratkaisuun. Erityisesti vanhempia ihmisiä ja viranomaisia tulee kohdella erityisen arvostavasti.

Kannattaa kuunnella tarkasti, kun pyytää jotain, sillä vastaus voi alkaa kyllä-sanalla, mutta kielto voi kätkeytyä lauseen loppuosaan. Joskus jopa luvataan sellaista, mitä ei ole toivoakaan saada. Silloinkaan ei sovi moittia.

Usein länsimaalainen loukkaaja ei edes huomaa, että toinen on menettänyt kasvonsa. Sitä ei tuoda esille, mutta olet voinut saada elinikäisen vihamiehen.

Kasvoja voi myös saada! Kun olin ensimmäistä kertaa Aasiassa työmatkalla, eräs kiinalainen vanhempi toimittajamme kehui minua vuolaasti esimiehelleni, mitä vähän ihmettelin. Vasta vuosien kuluttua tajusin, että minulle annettiin kasvoja, mikä oli suuri kohteliaisuus nuorelle ostajanplantulle.

Kasvojen menettämisen lisäksi muut toiset huomioivat käytöstavat on viety pisimmälle Japanissa. Siellä tunnenkin usein olevani itsekin parempi ihminen, kun yritän käyttäytyä heidän tavallaan. Se on kyllä tosi mukava tunne!


Anteeksi, sanoitteko kyllä vai ei?
Excuse me, did you say yes or no?
Photo Pixabay
I'm sure you know about losing face? In Asia it's even much more serious than in the West.

You can lose face e.g. if you are told off because you messed up in the job, somebody behaves aggressively towards you or somebody asks for something you can't deliver and you have to say it.

Also the person who behaves aggressively loses his face.

This is why Western directness isn't ok in Asia. You should behave calmly and cooperatively. And smile a lot! Sometimes you have to settle for the second best solution. Especially older people and authorities must be dealt with respect.

Listen carefully when you ask for something. The answer may start with a yes, but the veiled no comes later in the sentence. Sometimes you might be promised something that you'll never get. Again,  keep the angry words to yourself.

We Westeners might not even notice that the other person has lost his face. It is not shown, but you might have an enemy for life now.

You can be given face as well! When I was in Asia for the first time an older supplier gave me lots of professional compliments in front of my boss. Only after several years I understood that it was a major face for an unexperienced buyer.2 comments:

  1. Olen pyytänyt korealaiselta yhteistyökumppanilta eräitä tietoja jo muutamia viikkoja, mutta jostain syystä tietojen saaminen on vain venynyt ja venynyt. Lopulta tänään soittaessani hänelle ilmoitin, että menetän kasvoni asiakkaan edessä, jollen pysty antamaan tietoja. Tiedot tulivat puolessa tunnissa! Taktiikka ilmeisesti tehosi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, vedit juuri oikeasta narusta! Ihme muuten, että kesti niin kauan, vaikka en kyllä tunne korealaisten businesstapoja.

      Delete

Kiitos kommentistasi!

Thank you for commenting!

Note: only a member of this blog may post a comment.