26 October 2014

19 tips for a comfortable flight and arrival - 19 vinkkiä mukavaan lentomatkaan

Lentämiseen voi suhtautua monella tavalla, toisille se on kidutusta, itse otan sen rauhallisena omana aikana, jolloin voin katsoa väliin jääneitä leffoja, lukea, mietiskellä omiani ja nukkua. Olen varmaan lentänyt noin 500 lentoa, joten käytännön kokemusta on kertynyt.

Some of us love flying as I do, but for some it's a nightmare. I take it as a quiet me-time and read, watch films ,think about my life and sleep. I must have taken about 500 flights, so I have some personal experience.

Photo Finnair
 

Ennen lentoasi  / Before the flight


1. Olisi ylimielistä sanoa, että varaa paikkasi busineksesta. Paikkaan kannattaa kumminkin panostaa hieman oman budjettinsa puitteissa. Monilla lentoyhtiöillä on nyt myös erilaisia premium economy-luokkia, nekin voivat olla hyvä vaihtoehto, samoin kuin exit-rivin tai bulkhead-paikka.

Lentoyhtiöiden sivuilta löytyvät eri konetyyppien istuinkartat, joten hyviä paikkoja voi katsella jo etukäteen ennen varausta.

If you don't buy a business class seat, some carriers have economy plus/premium classes which might be a good deal. Exit and bulkhead seats might be an aswer as well. Seatmaps can be found on the airlines' sites.

2. Alan keventää ruokavaliota jo vuorokautta ennen lähtöä, sillä ei ole kivaa matkustaa, jos on liian täysi olo. Syön lähtöpäivänä usein vain keittoa tai vastaavaa kevyttä.

I start to lighten the menu 24  hours before the departure and usually only eat soup  or something similar the same day.

3. Koska matkustan nykyään vain vapaa-ajan matkoja, laitan matkalaukkuni aina ruumaan. Yksi asia vähemmän huolehdittavana. Isoilla kentillä laukut joka tapauksessa pyörivät jo karusellissa, kun sinne asti vihdoin pääsee maahantulomuodollisuuksien jälkeen.

I always put my suitcase in the hold as I'm a leisure flyer these days. Anyway the suitcases usually are in the carousel when you get there after the immigration formalities.

4.Käsimatkatavarakassini on lukittava ja ilman ulkotaskuja siitä yksinkertaisesta syystä, että sieltä ei voi ottaa eikä sinne laittaa mitään.

My hand luggage has a lock and no outside pockets for the simple reason that nobody can take or put anything into it.
Photo Finnair

Lennolla / During the flight


5.Ostin erään kaamean kaukolennon jälkeen Bosen QC15 vastamelukuulokkeet. Hetkeäkään en ole katunut, vaikka kalliithan ne olivat. Niillä voi tietysti myös kuunnella elokuvia ja muuta ohjelmaa useimmilla lentoyhtiöillä.

After an awful long haul flight I bought Bose's QC15 noise cancelling ear phones and I have not regretted that.

6.Matkustan ilman koruja ja vyötä, ne ovat vain tiellä ja niistä pitää huolehtia ja ottaa pois turvatarkastuksissa. Perillä käytettävät vähäiset ja edulliset korut ovat matkakassissani.

I don't wear jewelry or a belt, so I don't have to take care of them or take them off at security. The inexpensive jewelry I'm going to wear at the destination is in my hand luggage.

7.Vaatteiden pitää tietysti olla mukavia, mutta silti ei tarvitse näyttää ihan rantapummilta. Väljä tunikamainen paita, jonka alla on toppi, ja mukavat rennot puuvillahousut ovat ehdottomat. Mekko tai hame on aika haasteellinen nukuttaessa, en suosittele. Jalkaan kiristämättömät puuvillasukat, vaikka olisi kesä. Tämä muiden huomioimiseksi ja siksi, että koneen lattia voi olla hyvinkin kylmä.

I wear comfortable clothing, but I don't want to look like a bum. A longer shirt with a top underneath and comfortable cotton trousers are good. A dress would be really uncomfortable while you sleep, so not recommended. I always wear soft cotton socks.

8.Kengät ovat matalat ja suljetut (se vessan lattia...), mutta helposti puettavat ja riisuttavat. Ei siis nauhakenkiä. Ihmettelen ihmisiä, jotka menevät koneen vessaan paljain jaloin tai sukkasillaan, huh!

My shoes are closed toed (the toilet...) flats with no laces. This way they are easily removed and put back on. I always wonder about the people who go to the toilet without shoes!

9.Omaa viihdettä on syytä varata aina mukaan. Viihdejärjestelmissä saattaa olla vikaa, jolloin esim. 12 tunnin lento voi alkaa tuntua aika pitkältä, jos ainoa luettava on lentoyhtiön lehti, jossa on juttua poroista. Itse luen lennoilla paljon lehtiä, se on jotenkin sopivan kevyttä.

I have my own entertainment, it wouldn't be the first time the AVOD is broken. You might get a tad bored on a 10 hour flight if you only have the airline's magasin that has a story about the reindeer in it.

10.Yölennoilla laitan rahat, kortit ja passin ohuesta kankaasta tehtyyn kaulapussiin, ihan vain varoiksi.

For the night I put my money, cards and passport in a cloth bag which I wear on my person. Just in case.

11. Mukana kannattaa olla aina kosteuspyyhkeitä, pieniä nenäliinapakkauksia ja tietysti vaikka suklaapatukoita hätätilanteita :) varten.

It's always a good idea to have wet wipes, tissues and some chocolate for emergencies.

12. Lääkkeet pitää pakata käsimatkatavaroihin, varalääkkeet laitan ruumaan.

I keep my medication in the hand luggage and the spares in the hold.

13. Minulla on aina mukana pari ohutta muovipussia senkin varalle, että joudun laittamaan käsilaukkuni jossain tilanteessa lattialle. Ok, tiedän tiedän... :)

I take a couple of plastic bags with me. They are practical if you must put your hand bag on the floor as well.

14.Naisille: Yölennoilla laitan ripsiväriä vain yläripsiin, ja niihinkin minimaalisesti pandaefektin torjumiseksi. Muutenkaan ei kannata juuri meikata, näky ei ole kovin kaunis 15 tunnin kuluttua. En kuljetakaan mitään kemppareita käsimatkatavaroissani huulipunaa ja pientä vartalovoidetta lukuun ottamatta.

For ladies: For night flights I put mascara only on my upper lashes to avoid the panda effect. Also I wear very little make, up it's not a pretty sight after the night. I only have lipstick and a little body lotion in my hand luggage.

15.Minulla on aina kevyt saali mukana, joskus ilmastointi on liian kylmällä. Ja toisaalta tulee mukava olo, kun saa käpertyä oman tutun ja rakkaan kasmirsaalinsa alle. Usein nukunkin sen alla, vaikka olisi tarjolla ihan oikea peitto.

A light shawl is useful as the aircon is often really cold. I might even sleep under it instead of the real cover supplied.

16.Muista verrytellä ja venytellä ja vähän kävelläkin niin mukavuutesi kuin terveytesikin vuoksi!

Make sure you stretch and walk around a little. It's for your comfort and health!

Photo Finnair

Lennon jälkeen / After the flight


17. Pitkän lennon jälkeen on kiva, jos voi vaihtaa edes paitaa ennen kuin hurauttaa hotellille. Onnistun usein sotkemaan paitani vaikkapa salaattiöljyllä, joten on tosiaan hyvä olla se varapaita mukana.

After the flight it's nice to have an extra shirt or t-shirt to change into before getting to the hotel.

18. Joissain kohteissa, esim. Bangkokissa tai Ho Chi Minh Cityssä, voi ostaa etukäteen maahantulon fast track (pika)-palvelun. Sen voi yleensä tilata hotellin kautta. Suosittelen ehdottomasti niitä, sillä 10 tunnin lennon jälkeen jonottaminen viiden juuri saapuneen jumbon matkustajien kanssa ei ole mitenkään eksoottista vaan vain ärsyttävää.

Finnairin Bangkokin business-luokan hintaan on muuten ainakin aikaisemmin kuulunut em. palvelu, vaikka siitä ei paljoa mainita missään. Kannattaa siis kysyä! Tilasin itsekin fast trackin turhaan hotellista 1. kerralla.

In some destinations like Bangkok and Ho Chi Minh City you can buy a fast track immigration service in advance from the hotel. That's highly recommended. It's not exotic but annoying to queue with he passengers of the five 747s that just arrived before your plane.

19.Samasta syystä tilaan usein oman kuljetuksen etukäteen hotellista. Siinä vaiheessa matkaa ainoa toiveeni on päästä pian suihkuun maksoi mitä maksoi! Kerran menimme ihan Rolls Roycella, mutta siitä sitten joskus toiste!

It's for the same reason that I often book a private transfer from the hotel. At that stage one usually just wants to have a shower as soon as possible. We were once taken in a Rolls Royce, but that's an other story!


Onko sinulla lisää hyviä vinkkejä?

Give us your tips here!No comments:

Post a Comment

Kiitos kommentistasi!

Thank you for commenting!

Note: only a member of this blog may post a comment.