13 August 2014

First things first - what to do when you arrive in your hotel room?

Mukava vastaanottovirkailija on juuri saattanut sinut huoneeseen ja check-in:kin tehtiin siellä. Olet täysin uupunut matkasta ja aikaero painaa armotta päälle. Nyt olisi kyllä kiva ottaa minibaarista cokis tai olut ja hypätä mukavan näköiseen king-sänkyyn torkuille.

Ensin on kuitenkin hoidettava pari asiaa:

So, the nice lady from the reception has escorted you to your room and the paperwork is quickly done. You are exhausted and jet lagged, so you feel like grabbing a beer or a soft drink from the minibar and taking a good nap in the inviting king bed.

However, there's something that needs to be taken care of before you nod off:

1. Tarkista missä varauloskäytävät ovat! Jos teit tämän jo huoneeseen kävellessäsi, olet luultavasti kokenut matkaaja, jolla turvallisuusasiat ovat selkäytimessä. Katso heti varauloskäyntien sijainti ovessa olevasta pienestä kartasta. Ota sitten avain mukaasi, kävele uloskäynneille ja kurkista kunnolla ovesta sisään. Miltä näyttää? Jotkut kävelevät portaat alas asti.

Tämä voi olla viimeinen mahdollisuutesi tarkistaa ne, joten vaikka muut vinkkini voivat tuntua höpöhöpöltä, ota tämä vakavasti.

Check the exits! If you did this while walking to your room, you are probably a seasoned traveller. Look at the little map on the door immediately. Then take your key, walk to the exits and take a good look in. How does it look? Some people walk the stairs downstairs.

Remember this might be your last chance to learn about the exits. You might think my other tips are nonsense, but, please, take this one seriously.


Photo: Pixabay
2.Tarkista heti, että sait sen huonetyypin huoneen, jonka tilasitkin. Joskus, toki hyvin harvoin, on tapahtunut, että olen saanut huonomman huoneen. Silloin pitää reagoita heti. Usein käy tuuri ja huomaankin saaneeni paremman huoneen eli upgraden. Silloin iloitsen ja näytän sen henkilökunnallekin!

Check that it's the room type you booked. It has happened to me that I have been given an inferior room. It's best to react immediately. But often I have also been given an upgrade, then I'm happy and I let it show!

3.Laita kaikki arvoesineesi huoneen kassakaappiin, mutta kokeile lukkosysteemiä, kun kappi on vielä tyhjä. Painapa koodi mieleesi! :)

Jos olet tuonut todella arvokkaita esineitä mukanasi, vie ne hotellin kassakaappiin. Hotelli ei yleensä vastaa huoneen kassakaapissa olevista tavaroista.

Put your valuables into the room safe, but try the locking system while it's still empty. Memorize the code. :)

Put the really valuable jewelry etc. in the hotel safe if you have brought any. The hotels don't usually take any responsibility for things in the room safe.

I'm sure Her Majesty remembered to put the crown in the safe.
Kuningatar muisti varmaan laittaa kruununsa kassakaappiin.
Photo:Pixabay

Nokosten jälkeen/ After the nap:


4.Tarkista huoneen kunto, etenkin siisteys. Jos on moitteen sijaa, soita heti vastaanottoon (mutta vain tällä kertaa), ei siis housekeeping'iin. Hyvällä tuurilla voit saada upgraden, jos valituksesi on aiheellinen.

Check that the room is properly cleaned.  If not, call the reception (but only this one time), not housekeeping. With good luck, you'll get an upgrade (but don't ask for it).

5.Tarkista minibaarin systeemi. Joissain juoma siirtyy heti laskulle, jos vain liikautatkin sitä. Meille kävi kerran näin, kun tämä systeemi oli ihan uusi.  Oli ikävää setviä virheellistä laskua. Opiksi otettiin. Kokemukseni mukaan miehillä on enemmän se tapa, että kaikkea pitää koskea. Itse näen kyllä koskemattakin mitä siellä on. :)

Check the minibar system. Some minibars function so that when you lift something it goes straight to your bill, even if you don't actually take anything. This happened once to us when these kind of minibars were new. It was embarassing to try to fix the faulty bill. A lesson learned.


The St Regis Osaka "mini"bar
6. Jos asut aasialaisen hotellin "club" huoneessa, hintaan saattaa kuulua silityspalveluita. Ensimmäiset vaatteet kannattaa lähettää saman tien, koska palautus voi kestää vuorokauden, toki parhaimmillaan vain pari tuntia. Pakkaan aina kaikkein vaikeimmin silitettävät pellavavaatteeni silittämättöminä. Onkin ihanaa, kun ne saapuvat takaisin tärkättyinä ja rypyttöminä.

Onko sinulla jaettavaksi muita vinkkejä?

Some pressing might be included in your room rate if you are staying in a "club" room in Asia. Send the first pieces of clothing for pressing now as it might take a day to get them back. I always pack my most difficult to iron linen pieces non ironed. They are so lovely when they get back immaculately pressed and starched.

Do you have other tips or habits to share?6 comments:

 1. Hyvä muistilista. Ensimmäinen tosiaan tärkein, ja pitäisi muistaa myös kotimaan matkailussa. Toivottavasti kuitenkin osoittautuu matkoillasi käytännössä "tarpeettomaksi".
  T. Tiina

  ReplyDelete
 2. Kyllä vaan, olet oikeassa, missä tahansa majapaikassa pitää tarkistaa varauloskäynnit! Onneksi ei ole koskaan tarvinnut käyttää exitiä. Hong Kongissa oli kyllä useita "turhia" hälytyksiä, kun vieraat ilmeisesti polttivat huoneissaan, mikä tietysti laukaisi hälyttimet.

  ReplyDelete
 3. Yleensä otamme se edullisimman huoneen, yleensä vielä Pricelinen kautta. Silloin tällöin saamme kuitenkin paremman huoneen, kun lähetän hotelliin etukäteen emailin, jossa pyudän savutnta huonetta ja kerron kyseessä olevan "anniversaryn" ja vielä sisäänkirjautuessa kysyn olisiko mahdollista saada huonetta näköalalla ylemmistä kerroksista, joissa ne paremmat huoneetkin yleensä ovat.

  ReplyDelete
 4. Upgradeihin voi tosiaan vaikuttaa itsekin jonkin verran. Tai sitten ei. Sehän riippuu tietysti eniten hotellin varaustilanteesta ja toimintapolitiikasta. Torstaina on itse asiassa tulossa postaus tästä aiheesta erityisesti viiden tähden hotellien osalta.

  ReplyDelete
 5. Silitysvinkkisi on ihan mahtava. Kaukoidässä silitys ja tärkkäys on arvossaan, todettu moneen kertaan halvallakin eri puolilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helppo vinkki, en nimittäin oikein tykkää silittämisestä! :) Tärkkäystä en ole itse edes kokeillut, vaikka ei kai se vaikeaa ole?

   Delete

Kiitos kommentistasi!

Thank you for commenting!

Note: only a member of this blog may post a comment.