17 August 2014

10 reasons why I love Singapore

Tiedäthän sen tunteen, kun aloitat uuden harrastuksen, tapaat uuden ihmisen, maistat uutta suklaata tai muuta herkkua tai yövyt uudessa hotellissa ja hyvin pian tiedät, että tämä on kivoin harrastuksesi, ihanin uusi ystäväsi, uusi suosikkisuklaasi tai lempihotellisi.
 
Näin minulle kävi, kun matkustin ensimmäisen kerran Singaporeen huhtikuussa 2009. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Sen jälkeen olenkin viettänyt siellä 10 ihanaa lomaa eli keskimäärin kahdesti vuodessa! Ehkä he voisivat alkaa harkita kunniakansalaisuuden antamista minulle!

Minulta kysytään usein mitä ihmeellistä siinä pikku saarenpläntissä päiväntasaajan kupeessa oikein on? Eipä silti, kaikki eivät taida tietää missä Singapore on. Joskus nimittäin kysytään, onko siellä kylmä talvella. (Vastaus on ei, hyvä lukija.)

Do you know the feeling when you start a new hobby/ meet a new person/ taste a new chocolate / stay in a new hotel and after a short while you just know that this is a keeper? That this is the best hobby/ friend/ chocolate/ hotel ever.

This is what happened to me with Singapore which I visited  in April 2009for the first time. Love at first sight. I have since spent 10 more great holidays in Singapore! Maybe they could consider giving me a honorary citizenship!

People always ask me what's so special about this tiny fleck on the map near the Equator ? Not that everybody knows where its is. I have been asked if it's cold in the winter... (The answer is no, dear reader.)
Sir Simon Raffles perusti Singaporen 1800-luvun alussa.
Singaporessa sataa toisinaan, mutta älä pelkää sitä. Sateet ovat nopeita ryöpsähdyksiä, jonka jälkeen kuuma aurinko tulee taas esiin. Monilla lomillani ei ole satanut kertaakaan.
Sir Simon Raffles founded Singapore in the beginning of the 19th century.
It rains occasionally in Singapore, but don't worry about that. The rain comes in quick showers and afterwards the hot sun comes out again. Often it hasn't rained at all during my holidays

Tässä asioita, joista pidän erityisesti Singaporessa:
Here are some of the things that have impressed me:
 
1. Sää. Koska olen Suomesta, tämähän on itsestään selvää. Singaporessa on läpi vuoden yli 30 astetta plussaa. Tarvitseeko niitä yhdeksää muuta syytä edes käydä läpi?

The weather. I come from the North, so this is a no brainer.  It's always over 30 degrees in Singapore, all year round. Do we really need to go to the other nine reasons?
  
Ihanaa uida ulkona kuumana talvipäivänä.
I love swimming on a hot winter day.
2.Singaporelaiset ovat mukavia ja avuliaita ja kaikki tapahtuu niin kuin pitääkin. Ja jos käy joku moka, se hoidetaan välittömästi kuntoon.

The people are nice and helpful and things happen as they should. And if something goes wrong, it will be fixed immediately.


Marina Bay, Esplanade oikealla.
Marina bay area, Esplanade on the right

3.Singaporessa on turvallista ja siistiä. Varmaan tiedätkin sen, sillä se on yleensä se asia, jonka kaikki tietävät tästä kaupunkivaltiosta. Koska matkustan usein yksinkin, arvostan etenkin turvallisuutta.

It's clean and safe. I'm sure you know this as it's usually the one thing people know about this city state. I really appreciate the safety since I often travel solo.

Ei siis sakkoja durianien viemisestä metroon?
Durianithan ovat aika haiskahtelevia hedelmiä ja niiden vieminen on kielletty moneen paikkaan.
No fine for bringing a durian into the underground.
 The durian is a really smelly fruit and it's often forbidden to take them into hotels etc.


The Merlion in Marina Bay

4.Singapore on ruokaparatiisi. Jopa kasvissyöjille. Huokaus.

It's a foodie paradise. Even for a vegetarian. Sigh.
Voisin elää kypsillä mangoilla ja vihreällä guavamehulla!
I could live on the mangoes and green guava juice!


Tässä jonotetaan durianlettuja.
There's always a long queue for durian pancakes

 

  5.Singaporessa on laadukkaita hotelleja, joissa rahalle saa hyvän vastineen etenkin, jos vertaa hintoja muihin maailmantalouden keskuksiin kuten New Yorkiin tai Lontooseen. Palailen vielä hotellivertailun kanssa.
  There are some really nice hotels at a reasonably good value, especially if you compare the prices to other financial hubs like London or New York. I'll post a hotel comparison later.

   
  Koi at Shangri-La

The Mandarin oriental

6.Nähtävyyksiä on runsaasti. Tässä niistä joitain satunnaisessa järjestyksessä. Kieltämättä tuo orkideapuutarha on ollut suosikkini alusta lähtien.

Many attractions, just to name a few in no order of preference. I have to say, however, that the orchid garden is my favourite since the first trip.
 • Orkideapuutarha on kaunis ja tuoksuva keidas kasvitieteellisessä puutarhassa. Ihan pakollinen nähtävyys.
  • The National orchid garden, a fragrant, beautiful oasis in the Botanical gardens. Not to be missed.
 
 
 
 • Art and science museum: vaihtuvia laadukkaita näyttelyitä Marina Bayssä
  • Art and science museum: changing expositions in Marina bay.

 • Asian civilisations museum: hieno museo, jossa pääset sisään alueen historiaan ja kulttuuriin.
  • Asian civilisations museum: a great introduction to the history and cultures of the South East Asia. 
Tämä herra laulaa hurmaavan rakkauslaulun, kun näyttöä koskee.
This gentleman sings a lovely love song when you touch the screen.


 • Esplanade: konsertteja ja erilaisia esityksiä, joissa voi parhaimmillaan esiintyä vaikkapa maailman huippumuusikoita ja -tanssijoita. Aina myös maksuttomia tapahtumia esim. ulkolavalla.
  • The Esplanade: concerts and performances sometimes with world famous musicians and dancers. Some free events as well.

 • Vaikka et voisikaan asua Rafflesissa, kannattaa käydä ihailemassa upeaa fasadia ja vaikka poiketa kuuluisassa Long Bar'issa tai ravintoloissa. Kirjoittelen Rafflesista lisää myöhemmin.
  • The Raffles hotel: even if you can't stay it's worth a visit to see the handsome facade and maybe visit the famous Long bar or the restaurants.I'll post more about it later.

 • Sentosan saari: jos et ole koskaan kävellyt trooppisella hiekkarannalla, tee se täällä. Uimiseen en tätä ihan kauheasti suosittele, vaikka paikalliset sitä täällä jonkin verran harrastavatkin. Muuten saari on ehkä sopivampi perheille Universal Studioineen ja muineen. Fort Siloso on kyllä aikuisiakin kiinnostava. Sentosalla on muuten hotellejakin.
  • Sentosa island. If you have never visited a tropical island, take a walk on the beach. Otherwise it might be more suitable for families. The Fort Siloso is interesting, tough. There are many hotels on Sentosa as well.
   

     
   
  
  Sentosalla on kolme rantaa
  There are three beaches in Sentosa
 • Eläintarhan yöesitykset kiinnostavat varmaan ainakin lapsia (en ole itse käynyt tässä eläintarhassa)
  • The famous night zoo is fun for families (I have never visited this zoo).

 • Little India: hauskoja kauppoja, "katuruokaa" ja eläväinen ilmapiiri.
  • Little India,: fun stores, "street food" and a lively atmosphere.


   
 • Chinatown: alkuperäinen Chinatown, jossa on kaupungin upein hindutemppeli, mikä on tietysti hiukan erikoista. Kiinalaisia kauppoja ja ravintoloita. Käy Yue Hwa-tavaratalossa Eu Tong-kadulla.

  • Chinatown: an original Chinatown with a magnificent hindu temple, authentic stores and restaurants. Visit the Yue Hwa department store on Eu Tong street.
   
  Shophouse eli asunto ja liiketila yhdistettynä.  Chinatownissa asuttiin aikoinaan tällaisissa.
  A shophouse (a store and an apartment combined) in Chinatown.


  Upea hindutemppeli
  A magnificent hindu temple

 • Kiinalaisen uuden vuoden juhlinnan sanotaan usein olevan aivan autenttista ja jopa parasta maailmassa.

  • The Chinese new year celebrations are said to be among the best in the world.

  7. Ihailen sitä miten yhteiskunta on aidosti monikulttuurinen eikä rasismia hyväksytä.

  • I admire the multicultural society where racism is not tolerated.

  8.Oletko kiinnostunut talous- ja yhteiskunnallisista asioista? Singapore on hyvä esimerkki siitä, että taloudellinen kasvu ja yritteliäisyys ei ole esteenä sille, että kansalaiset saavat kohtuullisia sosiaalietuja. Tykkään lukea Straits Timesiä ja katsoa Channel News Asia'a, joista olen oppinut paljon Singaporesta ja lähialueista.

  Are you interested in economics and society? This is one good exemple of an economic powerhouse with amazing growth figures, but still offering it's citizens social benefits. I love reading Straits times and watching Channel News Asia to get a little bit deeper understanding.

  
  
   
   
   
   
  Marina Bayn alue illalla on upea urbaani näky.
  Urban beauty in the Marina bay at night.

  9.Englanti on yksi virallisista kielistä, joten kanssakäyminen on helppoa. Ja Singlish on mainio kieli, lah!
  English is one of the official languages, so it's really easy to get along. And Singlish is a great language, lah!


  10.Shoppailu ei ole hullumpaa, vaikka ei ihan Lontoon tai New Yorkin vertaista. Kauppoja löytyy sekatavarakaupoista Chaneliin.

  Shopping is quite good, it's not London or New York, but still.


   
  Restauroituja siirtomaa-ajan asuntoja Emerald Hillissä ihan Orchard roadin lähellä.
  Renovated colonial era houses in Emerald Hill near Orchard road.

  
  Minusta Singapore on loistava kohde vaikka ensimmäiseksi (tai miksi vain) Aasian matkaksi. Siellä yhdistyvät suurkaupungin huvit ja leppoisa löhöloma altaalla. Maistuu kyllä pohjoisen asukille arktisen talven keskellä! Toki Singa (tai Pore niin kuin meillä sanotaan) on mainio kesäkohdekin. Itse olen käynyt siellä kaikkina muina vuodenaikoina paitsi ihan sadekauden aikana (marras-tammikuu).

  Tietysti kaikilla mailla on hyvät ja huonot puolensa, oli sitten kyse Suomesta tai Singaporesta.

  Oletko sinä käynyt Singaporessa ja piditkö siitä?

  I think Singapore is an easy starting point for a newbie Asia traveller. As I mentioned in the beginning of the blog I have travelled quite a lot. I find Singapore an easy destination for a relaxing holiday, all city attractions and sweet lounging by the pool combined. That's bliss for a polar bear in the middle of the arctic winter, but Singapore is also a nice summer destination.

  Of course I realise that each country has its own pros and cons, Finland  and Singapore as well.
   
  Have you visited Singapore and did you like it?

  (Kuvat ovat usealta eri matkalta/ The photos are from several trips.)  12 comments:

  1. Mä tykkäsin myös Singaporesta kovasti. Etenkin Kuala Lumpurin ja Thaimaan jälkeen se tuntui ihanan siistiltä ja organisoituneelta ;)

   Mä lisäisin vielä nähtävyyksiin Marina bay sandsin - käytiin siellä ylhäällä drinkeillä ja ihastelemassa hienoja näkymiä. Sinne ei maksanut erikseen sisään mitään, kun osti drinkin, muuten olisi maksanut. Me käytiin myös tuolla eläintarhan night safarilla ja me kyllä tykättiin kovasti!

   ReplyDelete
   Replies
   1. Kiitos kommentista, Elina! Totta, monet pitävät Marina Bay Sandsista (MBS) kovasti. Omiin suosikkeihini se ei ihan kuulu, mutta samat maisemat olen nähnyt Ritz Carltonin ja Mandarin Orientalin huoneista. Nuo kaksi yllä olevaa kuvaakin on otettu niiden ikkunoista. Etenkin illalla näky on kyllä komea. Aluksi asuinkin aina Marinan alueella.

    Delete
  2. Singapore on ollut listallani jo vuosikymmeniä, mutta vielä en sinne asti ole päässyt - patisteluista huolimatta :) Kyllä vielä joku päivä...

   ReplyDelete
  3. Kiitos kommentistasi! Toivottavasti saat pian matkan aikaiseksi! :) Kyllä se vaan kannattaa! Suomestahan pääsee vielä suoralla lennollakin eli matka-aika on kohtuullinen, jos nyt niin voi sanoa...

   ReplyDelete
  4. Singaporen jokiristeilylle mentäessä oli pieni odotus lounasaikaan isojen liikerakennusten vierellä. Venevahti kertoi sukkahousuindeksistä = isojen herrojen sihteereillä on sukkahousut, vähemmän hienoilla ei. Syy: talojen ilmastoinnissa ylimmissä kerroksissa on kaikkein viileintä ja alempana lämpimämpää. Ja big bossit sihteereineen majailevat yläkerroksissa parhaiden näköalojen äärellä.

   ReplyDelete
   Replies
   1. Olen kuullut tuon saman jutun sukkahousuindeksistä. Ja kun katsoo tarkemmin ihmisiä lounasaikaan, monilla naisilla on tosiaan sukkikset siinä helteessä. Näin on muuten ainakin myös Japanissa. Toivottavasti heillä on edes jotain "cool" sukkiksia!

    Delete
  5. Voi että, olenkin ajatellut että jos joskus uskaltaudun Aasiaan saakka, olisi Singapore se paikka johon tahtoisin, ellei sitten Japani. Singapore vaikuttaa ylelliseltä.

   ReplyDelete
   Replies
   1. Molemmat ovat aivan ihania ja niissä voi kyllä viettää aika ylellistä lomaa. Olen varma, että tykkäisit!

    Delete
  6. Looks like a nice place!!

   http://www.stadinstyle.helsinkids.fi/

   ReplyDelete
  7. Minulle Berliini on ollut vastaava ihastuksen kohde heti ensimmäisestä vierailusta lähtien. Singaporessa en ole käynyt - vielä! Parin kuukauden päästä on toisin. :)

   ReplyDelete
   Replies
   1. Berliini onkin mainio paikka ja hiukan lähempänä kuin Singapore! En ole kylläkään käynyt siellä kuin pari kertaa, toistaiseksi. Singaporen visiitti on varmaan yksi monista kivoista kohteistanne reissun aikana, nauttikaa siitä!

    Delete

  Kiitos kommentistasi!

  Thank you for commenting!

  Note: only a member of this blog may post a comment.